Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile Ölçme ve Değerlendirmede Yeni Dönem
Milli Eğitim Bakanlığı ile UNICEF Türkiye Temsilciliği iş birliğinde yürütülen Sınıf İçi Ölçme ve Değerlendirme Süreçlerinde Öğretmenlerin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında, sınıf öğretmenlerinin süreç odaklı ölçme ve değerlendirme becerilerini geliştirmek amacıyla Karaman Ölçme ve Değerlendirme Merkezi tarafından 18-20 Kasım 2024 tarihlerinde İlkokullarda Biçimlendirici Değerlendirme Eğitimi Kursu’nun 6’ıncısı düzenlendi.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin hedefleri doğrultusunda hazırlanan bu program, öğretmenlerin sınıf içi ölçme ve değerlendirme süreçlerini geliştirici bir yaklaşımla yürütmelerine rehberlik etmeyi amaçlıyor. Eğitim programında, sınıf içi ölçme ve değerlendirme uygulamalarında kullanılan kılavuz kitaplar, etkinlikler ve ölçme araçları detaylı bir şekilde ele alındı. Programda ayrıca öğretmenler, çeşitli atölye çalışmaları ile öğrendiklerini uygulama fırsatı buldular.
“Öğretmenlerimiz, geleceğin inşasında kilit rol oynamaktadır.”
İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, Karaman Ölçme ve Değerlendirme Merkezinde gerçekleştirilen hizmet içi eğitim programı kapsamında öğretmenlerle bir araya gelerek bir konuşma yaptı. Çalışkan, konuşmasında Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile birey odaklı, gelişimsel ve kapsayıcı bir eğitim anlayışının benimsendiğini vurguladı.
Sözlerine öğretmenlik mesleğinin önemine dikkat çekerek başlayan Çalışkan şöyle konuştu: “Öğretmenlik, yalnızca bilgi aktarmakla sınırlı olmayan, aynı zamanda öğrencilerin hayatlarına yön veren, onların değer dünyalarını şekillendiren bir meslek. Sizler, öğrencilerimizin rol modellerisiniz. Çağın gereklilikleri doğrultusunda kendinizi sürekli yenilemeniz, mesleki yeterliliklerinizi artırmanız bu açıdan büyük bir önem taşıyor. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile eğitimin her kademesinde süreç odaklı ve geliştirici bir ölçme ve değerlendirme anlayışını benimsemeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda, Karaman Ölçme ve Değerlendirme Merkezi’mizin düzenlediği bu kurs, ilimizdeki eğitim kalitesine değerli katkılar sağlayacaktır.” dedi.
Uygulamalı Eğitim ile Teoriden Pratiğe Geçiş
Alanında uzman öğretmenler tarafından verilen eğitimlerde, biçimlendirici değerlendirme kapsamında kullanılabilecek alternatif ölçme yöntemleri ve araçları uygulamalı olarak anlatıldı. Eğitim programı, öğretmenlerin farklı sınıf ve derslere yönelik örnek etkinlikler geliştirdiği atölye çalışmalarıyla tamamlandı. Katılımcılar, sürecin sonunda edindikleri bilgileri sınıflarında aktif bir şekilde uygulayabilecekleri donanımla programdan ayrıldılar.